Βέλγιο: Μια μέρα στην παραμυθένια, μεσαιωνική Γάνδη

Είχα διοργανώσει ένα 10ήμερο σε Βέλγιο-Ολλανδία-Λουξεμβούργο, με το GhentΓάνδη) εκτός προγράμματος..δεν ήξερα καν πού πέφτει. ‘Ωσπου μια φίλη που θα ερχόταν από Γερμανία να με συναντήσει, με ανάγκασε να αλλάξω τελευταία στιγμή τα σχέδια μου, για να συμπέσουμε στην Brugge.  Και αφού βρήκα λεωφορείο από το αεροδρόμιο με εισιτήριο 9 Ευρώ και ένα καλό και φτηνό σχετικά Ibis Hotel, αποφάσισα να περάσω μια μέρα και σε αυτή την πόλη, που τελικά μού άρεσε πολύ περισσότερο από τις Βρυξέλλες ή την πόλη του Λουξεμβούργου και σχεδόν όσο η Brugge και το Amsterdam.

Έφτασα Κυριακή, πολύ νωρίς το πρωί, περπάτησα από το σταθμό Gent-Sint-Pieters προς το κέντρο, έκανα check-in στο δωμάτιο και ήμουν ήδη στο ιστορικό κέντρο πριν την ανατολή. Είχε παγωνιά και αγρίεψα και λίγο στην αρχή, γιατί δεν κυκλοφορούσε κανείς, αλλά ο ουρανός είχε πολύ ωραίο χρώμα για να μαζευτώ στο ξενοδοχείο.

Έκανα τις βόλτες μου, πήρα πρωινό σε ένα καφέ πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, και όταν βγήκα έξω κατά τις 10:30, η πόλη ήταν καλυμμένη με χιόνι και πάγο, που την έκαναν ακόμα πιο όμορφη και την κράτησαν άδεια από κόσμο για αρκετή ακόμα ώρα. Έτσι δεν είδα το ζωντανό, τουριστικό Ghent, αλλά το μεσαιωνικό, ρομαντικό του πρόσωπο, ξεκινώντας την περιπλάνηση από το παλιό λιμάνι με τα ανακαινισμένα ή αναπαλαιωμένα μεσαιωνικά κτίρια με τις εντυπωσιακές προσόψεις. Οι βαρκάδες και η ξενάγηση στο ποτάμι δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα, αλλά η βόλτα και στις δύο όχθες του Leie, στο Graslei και το Korenlei, και την γέφυρα του Αγίου Μιχαήλ, μέσα στην απόλυτη ηρεμία που επικρατούσε, μού ήταν υπεραρκετή. Χωρίς τουρίστες γύρω σου να σου θυμίζουν με το ντύσιμό τους οτι είσαι στο 2015, δεν ήταν δύσκολο να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο και να φανταστείς οτι εδώ μπροστά σου διαδραματίζονται όλες οι ιστορίες που έχεις ακούσει για την μεσαιωνική Ευρώπη.

Ghent5

Ghent10

Όσο βρίσκεστε στο λιμάνι, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Patershol, ένα λαβύρινθο από στενά πέτρινα δρομάκια, χρωματιστά, πέτρινα κτίρια και εστιατόρια. ‘Ημουν εκεί πρωί για να αποφύγω τα πλήθη και να πιάσω τη μεσαιωνική αύρα των γειτονιών του.

Ghent14

Λίγα βήματα πιο δίπλα, θα βρείτε το εντυπωσιακό Gravensteen, όχι κάπου απομονωμένο όπως τα περισσότερα κάστρα, αλλά ανάμεσα στα σπίτια και στα μαγαζιά. Εδώ βασανίζονταν απάνθρωπα οι φυλακισμένοι μέχρι να ομολογήσουν τα εγκλήματά τους. Χτίστηκε το 1180, στη θέση ενός ξύλινου κάστρου και αν ανεβείτε πάνω, θα έχετε “πιάτο” όλη την πόλη, τις εκκλησίες, τους πύργους της και το ποτάμι. Το εισιτήριο κοστίζει 10 Ευρώ.

Ghent16

Μέχρι τις 12:00 είχα φύγει από το κάστρο και άρχισα να εξερευνώ την περιοχή δυτικά του ποταμού και του ιστορικού κέντρου.  Η επόμενη στάση ήταν στην εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, πριν κατευθυνθώ ανατολικά, κατα μήκος της γέφυρας του Αγίου Μιχαήλ και της πλατείας Κοrenmarkt, προς άλλα γοτθικά ορόσημα της Γάνδης, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τον καθεδρικό του St Bavo, με τους επιβλητικούς τους πύργους. Ανέβηκα πάνω στον άλλο μεσαιωνικό πύργο, τον Belfry, που έχει ύψος 91μ (ο υψηλότερος στο Βέλγιο) και είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μου άρεσε που είδα την Γάνδη πάλι από ψηλά, πριν επιστρέψω στο ξενοδοχείο.

Το απόγευμα έκανα μια βόλτα στην όχθη Kraanlei, μια ήσυχη περιοχή, με όμορφα γοτθικά κτίρια. Αργότερα γύρισα στο λιμάνι για τη βραδινή θέα των Graslei/Korenlei και για δείπνο. Στο δρόμο προς το ξενοδοχείο, πέρασα  από την Veldstraat, έναν γραφικό πεζόδρομο με μοντέρνα μαγαζιά και μεσαιωνικά κτίρια και προσόψεις.

Ghent41

Ghent45

Ήταν μια υπέροχη μέρα στην όμορφη Γάνδη, ένα υπαίθριο μουσείο φλαμανδικής αρχιτεκτονικής και ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, μια πόλη τόσο γραφική όσο η Brugge, αλλά λιγότερο τουριστική. Και σε περίοδο που οι φοιτητές της ήταν σε διακοπές… ιδιαίτερα ήρεμη! Μην την παραλείψετε αν ποτέ βρεθείτε στο Βέλγιο. Είναι στο δρόμο σας από το αεροδρόμιο ή τις Βρυξέλλες προς την Brugge και αξίζει σίγουρα μια σύντομη επίσκεψη. Ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από το ταξίδι θα βρείτε εδώ.

 

 

 

One Comment Add yours

  1. Pingback: skroutztravels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s