Bergen Railway στα άδυτα της Νορβηγίας

Είχα ακούσει τόσα για το Bergen Railway και ήθελα τόσο να απολαύσω τη διαδρομή στο έπακρο, που είχα αγχωθεί υπερβολικά όσο οργάνωνα το ταξίδι. Εκτός από το να προλάβω να κρατήσω θέση σε παράθυρο, διάβαζα λεπτομερή σχόλια αναγνωστών στο TripAdvisor και κοιτούσα την ακριβή πορεία του τρένου στο Google Maps, για να αποφασίσω ποιά πλευρά προσέφερε την καλύτερη θέα. Δεν χρειαζόταν τόση προετοιμασία, αφού το τρένο των 08:25 από το Oslo (ίσως επειδή μέσα Μαίου δεν είναι high season γι’ αυτό το ταξίδι ή διότι έχουν 4 δρομολόγια την ημέρα) είχε ελάχιστους επιβάτες, από τους οποίους η μεγάλη πλειοψηφία Νορβηγοί που απλά πήγαιναν στο Bergen για δουλειές ή σε κάποιον ενδιάμεσο σταθμό για ski. Πρέπει να είχαν κάνει την ίδια διαδρομή άπειρες φορές, καθώς δεν έδειχναν να εντυπωσιάζονται από την απίστευτη ομορφιά και τις εναλλαγές του τοπίου που πέρασε μπροστά από τα μάτια μας. Θα βρείτε φωτογραφίες από το ταξίδι εδώ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης 1.5 ώρας του ταξιδιού, που πολλοί δε συγκαταλέγουν στο Bergen Railway, όπως αυτό είναι γνωστό στους τουρίστες, περνάμε το Drammensfjorden,  πριν πορευτούμε βόρεια, κατά μήκος του Tyrifjorden, προς το Honefoss.

BergenRailway6

Από το Honefoss και μετά η διαδρομή είναι μαγική. Περνάμε την κοιλάδα του Hallingdal, δάση, ποτάμια, λίμνες και αγρούς και για περισσότερο από μία ώρα αλλάζω μονίμως θέση και δε ξέρω πού να πρωτοκοιτάξω…ψυχαγωγώντας τους Νορβηγούς που ήταν αρκετά προσιτοί και κοινωνικοί με την μόνη τουρίστρια στο βαγόνι τους.

BergenRailway42

Καθώς ανηφορίζουμε προς το Geilo, ένα θέρετρο για χειμερινά sports, σκέφτομαι οτι ισχύει αυτό που λένε για τους Νορβηγούς, οτι είναι από τους πιο ευτυχισμένους λαούς του κόσμου. Μιλήσαμε αρκετά…τους παρατηρούσα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο βρισκόμασταν σε τούνελ  (έχει και πολλά: 182 τούνελ σε 6.5 ώρες και 500χμ απόσταση από το Oslo ως το Bergen), τους παρατηρούσα στους δρόμους και στα καταστήματα…χαλαροί, χαμογελαστοί, φιλικοί, ευγενικοί, με καλή διάθεση…καμία σχέση με το άγχος, τη γκρίνια και τη μιζέρια που συναντάς στην Αθήνα και άλλες ευρωπαικές πόλεις.

Συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε, κατά μήκος της βόρειας πλευράς της λίμνης Ustevatnet και 2 φιορδ, και φτάνουμε στο οροπέδιο Hardangervidda και στο Finse. Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο άγριο και απόκοσμο και για 40 λεπτά περίπου όλα γύρω είναι άσπρα. Είναι ήδη Μάιος και φαντάζομαι τί γίνεται εδώ το Χειμώνα. Και πόση προσπάθεια απαιτείται, ώστε να διασχίζουν τόσα τρένα την ημέρα ένα τόσο αφιλόξενο έδαφος με ασφάλεια.

BergenRailway79

BergenRailway83

BergenRailway86

BergenRailway88

BergenRailway95

Οι περισσότεροι σκιέρ αποβιβάζονται στο Finse,  σε υψόμετρο 1222μ. Εδώ υπάρχει ένα μόνο ξενοδοχείο, το Finse 1222, όπου διέμειναν και οι συντελεστές του 2ου Star Wars πριν 28 χρόνια, για τα γυρίσματα στο Finse και σε έναν παγετώνα στην περιοχή των σκηνών μάχης στον παγωμένο πλανήτη Hoth.

Λίγο αργότερα φτάνουμε στο Taugevann, στα 1300μ, το υψηλότερο σημείο της γραμμής  και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς το Bergen. Κατέβηκα στο Myrdal, 4.5 ώρες από το Oslo,  για να πάρω το Flam Railway (άλλη μια φοβερή διαδρομή στην “άγρια Δύση” της Νορβηγίας, δείτε σχετικό post εδώ) μέχρι το χωριό Flam. Στο Bergen έφτασα με ferry, μέσω Aurlandsfjord and Sognenfjord, .

Την επομένη, πήρα το ίδιο τρένο, για να δω όλη τη διαδρομή από το Myrdal στο Bergen που είχα χάσει και να επιστρέψω στο Oslo. Λίγο μετά την αναχώρηση, αρχίζουμε να ανηφορίζουμε, περνάμε μέσα από πολλά τούνελ και διασχίζουμε τον ποταμό Raundal, πριν ανέβουμε πάλι στο οροπέδιο Hardangervidda. Βρέχει και έχει ομίχλη, αλλά δίνει και αυτό μια άλλη γοητεία στις εικόνες που ξετυλίγονται μπροστά μου και στις τελευταίες ώρες μου στη νορβηγική ύπαιθρο.

Όσο πλησιάζουμε στο Oslo, αισθάνομαι πολύ τυχερή που μπόρεσα να κάνω αυτό το ταξίδι. Νιώθω ευγνωμοσύνη και σεβασμό για όλους τους μηχανικούς που έκαναν πραγματικότητα την πρόσβαση σε ένα φαινομενικά απροσπέλαστο έδαφος,  για τους εργάτες που κατασκεύασαν την σιδηροδρομική γραμμή και έσκαψαν 182 τούνελ και για όλους όσους εργάζονται εδώ,  να απομακρύνουν το χιόνι και τον πάγο, ώστε οι υπόλοιποι να απολάμβάνουμε τόσο ξεχωριστά τοπία με άνεση και ασφάλεια. Και μάλιστα πολύ φτηνά, αφού τα εισιτήρια ξεκινάνε από 38 Ευρώ…όσο κοστίζουν μικρότερες διαδρομές με τρένο στην Ελλάδα της κρίσης.

 

 

 

 

One Comment Add yours

  1. J says:

    Λόγω της απίστευτης επισκεψιμότητας που έχει το συγκεκριμένο post, του ενδιαφέροντος και των ερωτήσεων που δέχομαι καθημερινά σχετικά με την διοργάνωση του ταξιδιού…και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κάποιοι αναγνώστες με τις κρατήσεις…και επειδη οι επόμενοι μήνες είναι η καταλληλότερη εποχή για αυτήν την διαδρομή…ενημερώνω οτι αναλαμβάνω τη διοργάνωση του ταξιδιού σας με αμοιβή από 20 Ευρώ το άτομο (2-5 άτομα) ή 30 Ευρώ για solo traveler. Πληρωμή μέσω Paypal ή σε κατάθεση σε λογαριασμό της Πειραιώς. Θα λάβετε αναλυτικές αποδείξεις στο όνομά σας με το ακριβές κόστος όλων των κρατήσεων.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s