Λίγες ώρες στη Χάιφα: Ένας περίπατος 13 χιλιομέτρων.

Είχα πάει να δω έναν φίλο στο Tel Aviv και τη μέρα πριν φύγω πετάχτηκα για 4 ώρες στη Haifa, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, μετά το Tel Aviv και την Jerusalem, που φιλοξενεί Εβραίους, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Δρούζους (κράμα όλων αυτών των θρησκειών και αρχαίας ελληνικής φυσιολατρείας).

Στο Ισραήλ λένε: “Το Tel Aviv διασκεδάζει, η Jerusalem προσεύχεται και η Haifa δουλεύει”. Και αφου τα τελευταία χρόνια με την πολλή δουλειά έχουμε τσακωθεί (με την προσευχή από τα 10 μου, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), απέφυγα το λιμάνι και τη βιομηχανική, εμπορική ζώνη στα ανατολικά της πόλης και περπάτησα στις ήσυχες βόρειες γειτονιές και στην ακτή.

Από το σταθμό HaShmona ανέβηκα μέσα από τη γερμανική αποικία στους Κήπους και τον Χρυσό Θόλο του Bahai, στις 13:30 όμως που έφτασα είχαν κλείσει ήδη. Ανέβηκα από κάτι σκαλιά σε μια φτωχή συνοικία από όπου είχες σχετικά καλή θέα της πόλης με τους χιλιάδες ηλιακούς θερμοσίφωνες. Απίστευτο οτι 10 μήνες αργότερα 75.000 από αυτούς τους ανθρώπους (το ¼ του πληθυσμου) εκκένωσαν τα σπίτια τους και 530 οικογένεις έμειναν άστεγες από καταστροφικές φωτιές τρομοκρατών, ενισχυμένες από την παρατεταμένη ξηρασία και τους ανέμους.

Haifa2

Haifa4

Αργότερα κατέβηκα κάτω μέχρι την ακτή να πάρω το τελεφερίκ για τον λόφο Carmel που προσφέρει πανοραμική θέα όλης της περιοχής,. Ευτυχώς δε λειτουργόυσε εκείνες τις μέρες λόγω έργων συντήρησης γιατί αντ’ αυτού έκανα μια καταπληκτική βόλτα 5.3 χιλιομέτρων (φορώντας μπότες με τακούνι, αλλά τι να έκανα…) κατά μήκος της ακτής…2 ώρες μόνη μου με τη Μεσόγειο, αφού δε συνάντησα κανέναν πέρα από 2-3 ψαράδες και stand up paddlers. Ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν μετά από την πολυκοσμία του Tel Aviv και το χάος της Jerusalem.

Haifa7

Haifa8

Haifa13

Φτάνοντας στο Carmel beach Resort ρώτησα αρκετούς περαστικούς που ήταν ο σταθμός Hof HaCarmel, αλλά οι μόνοι που γνώριζαν ήταν ένας πλούσιος παππούς που μου πρόσφερε και χρήματα μέσα απο το πολυτελές αυτοκίνητό του και ένας συμπαθέστατος τραβεστί, που αρχικά άρχισε να απομακρύνεται τρομοκρατημένος όσο τον πλησίαζα (δε θέλω να ξέρω τί γινεται σε εκείνο το θέρετρο), αλλά όταν επέμεινα γύρισε, μου έπιασε την κουβέντα και μου πρότεινε μάλιστα να περάσω και από το Matam Technology Park πριν φύγω.

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s