Flam Line: Απότομες στροφές, άγρια φύση, σαγηνευτικές νεράιδες..

….κατά μήκος μιας ελισσόμενης, απόκρημνης σιδηρογραμμικής γραμμής στη Νορβηγία, από τις πιο απότομες στον κόσμο, με αφετηρία το Myrdal, στα 867μ στο οροπέδιο Hardangervidda και προορισμό το Aurlandsfjord, στην κοιλάδα του Flam.

Φτάσαμε από το Oslo στις 13:00, μετά από μια μαγική διαδρομή με το Bergen Railway (δείτε το σχετικό post εδώ) και αναχωρήσαμε στις 13:25 με το Flam Railway, μια διακλάδωση της γραμμής Oslo-Bergen.

Το όμορφο τρενάκι (είχε ξυλινη εσωτερική επένδυση, αν θυμάμαι καλά) γέμισε με επιβάτες και καθώς οι θέσεις δεν ήταν αριθμημένες, ελίχθηκα για να βρω spot σε παράθυρο. Τελικά δεν ήταν απαραίτητο, αφού την περισσότερη ώρα ήμασταν όρθιοι και τρέχαμε από μεριά σε μεριά.  Το όριο ταχύτητας είναι 30χμ/ώρα όταν κατηφορίζει, και πήγαινε ακόμα πιο αργά, που θα ήταν ιδανικό για φωτογραφίες αν δεν είχε τόσο κόσμο.

Αφού περάσαμε καταφύγια στην ευρύτερη περιοχή του Myrdal, μικρά τούνελ, μια μεγάλη καμπύλη και ένα τούνελ 900μ, κάναμε μια στάση στον καταρράκτη Kjosfossen (που μέσα Μαίου ήταν ακόμα σκεπασμένος με πάγο και χιόνι), σε υψόμετρο 670μ, μόλις 4χμ από το Myrdal.

FlamRailway7

FlamRailway8

FlamRailway10

Ο Kjosfossen συνεχίζει κάτω, μέσα σε ένα φαράγγι και έχει συνολικό ύψος 225μ. Μια ξανθιά κοπέλα με κόκκινο φόρεμα (είναι πάντα κάποια φοιτήτρια της Εθνικής Σχολής Μπαλέτου της Νορβηγίας) χόρευε πάνω στο λόφο, υπό τους ήχους των νερών και παραδοσιακής μουσικής, στο ρόλο της “Huldra“, μιας νεράιδας που σύμφωνα με τη νορβηγική παράδοση, στοιχειώνει το δάσος και σαγηνεύει τους άντρες. Δείτε αποσπάσματα από την παράστασή της εδώ.

Συνεχίσαμε μέσα από 2 τούνελ μήκους τουλάχιστον 1χμ το καθένα, πριν συναντήσουμε το ποτάμι του Flam (Flamselvi), και άλλα μικρότερα τούνελ (άρχισα να καταλαβαίνω γιατί τους πήρε 20 χρόνια να κατασκευάσουν τη σιδηρογραμμή), σε μια θρυλική πορεία μέσα από άγρια τοπία με απόκρημνα βουνά, χιονισμένες κορφές, λίμνες, φαράγγια και καταρράκτες.

FlamRailway16

FlamRailway24
Flamselvi and Rallar Road

Μετά από ένα τελευταίο μεγάλο τούνελ περάσαμε από τον καταρράκτη Rjoandefossen, ένα ακόμα must-see…αλλά ένα γκρουπ από Ιάπωνες όρμηξαν με τις κάμερές τους και δεν άφησαν κανέναν άλλο να δει τίποτα.

Το τοπίο αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται πιο πράσινο και λιγότερο άγριο και δραματικό και σύντομα φτάνουμε στην κοιλάδα του Flam, το χωριό, το λιμάνι και το Aurlandsfjord.

Θα βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ. Ήταν μια απίθανη διαδρομή, που μου στοίχισε μόνο 360 NOK ή 38 Ευρώ (κάντε την κράτηση σας απευθείας με την NSB..τα πρακτορεία χρεώνουν πολύ περισσότερο), λιγότερο από οτι το γεύμα που πήρα στο Oslo το προηγούμενο βράδυ. Ήταν ό,τι έπρεπε μετά από την εμπειρία του Bergen Railway…Πόσα θαύματα της φύσης είχα δει ήδη εκείνη τη μέρα..και δεν ήταν καν 14:30 ακόμα. Thank you Norway!!!! Αν δεν έπρεπε να προλάβω το ferry για το Bergen, θα ανέβαινα πάλι στο Myrdal με το τρένο-φιδάκι για να κατέβω τώρα με τα πόδια ή με ποδήλατο.

 

One Comment Add yours

  1. J says:

    Λόγω της απίστευτης επισκεψιμότητας που έχει το συγκεκριμένο post, του ενδιαφέροντος και των ερωτήσεων που δέχομαι καθημερινά σχετικά με την διοργάνωση του ταξιδιού…και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κάποιοι αναγνώστες με τις κρατήσεις…και επειδη οι επόμενοι μήνες είναι η καταλληλότερη εποχή για αυτήν την διαδρομή…ενημερώνω οτι αναλαμβάνω τη διοργάνωση του ταξιδιού σας με αμοιβή από 20 Ευρώ το άτομο (2-5 άτομα) ή 30 Ευρώ για solo traveler. Πληρωμή μέσω Paypal ή σε κατάθεση σε λογαριασμό της Πειραιώς. Θα λάβετε αναλυτικές αποδείξεις στο όνομά σας με το ακριβές κόστος όλων των κρατήσεων.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s