Νορβηγία: Μια καταπληκτική διαδρομή από το Oslo στο Bergen

Μας συμβαίνει συχνά όταν ταξιδεύουμε να είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στο τί θα κάνουμε στον προορισμό μας ή τόσο εξαντλημένοι και αγχωμένοι στην επιστροφή, που χάνουμε τελείως τη διαδρομή. Αλλά πολλές φορές, μια ανατολή ή ένα ηλιοβασίλεμα, μια δαντελωτή ακτογραμμή, μια πτήση πάνω από τις Σποράδες, το Grand Canyon ή τις Άλπεις, η θέα της Οίας καθώς το πλοίο περνά από Σαντορίνη ή απλά μια φωτισμένη πόλη από ψηλά, αξίζουν σχεδόν όσο και ο προορισμός.

Μερικές φορές δε, η διαδρομή είναι τόσο μαγική που δεν έχει πια καμία σημασία που πάμε…και πανεύκολη..αράζεις στη θέση σου στο τρένο ή στο κατάστρωμα, ακούγοντας τη μουσική σου, ενώ μπροστά σου ξετυλίγονται υπέροχες εικόνες.

Τέτοιες διαδρομές είναι τα λεγόμενα “Sognenfjord in a nutshell” και “Norway in a Nutshell” ανάμεσα στο Oslo και στο Bergen, δύο όμορφες πόλεις…που δε πιάνουν όμως μία μπροστά στην ομορφιά και την ποικιλομορφία της φύσης που τις χωρίζει.

Έκανα το “Sognenfjord in a nutshell” σε 2 μέρες που μου άφησε και αρκετό χρόνο σε Oslo και Bergen.

Έφτασα στο Oslo αργά το βράδυ μετά από μια γεμάτη μέρα στο Βρετανικό Μουσείο και τους δρόμους του Λονδίνου και την επόμενη μέρα πήρα το τρένο των 08:25 για Myrdal. Είναι το περίφημο Bergen Railway (δείτε σχετικό post εδώ), μία από τις πιο γραφικές διαδρομές με τρένο στην Ευρώπη μέσα από απίστευτα τοπία και ένα οροπέδιο στα 1200μ.

BergenRailwayD

Φτάσαμε στο σταθμό του Myrdal, σε υψόμετρο 867 μέτρων, και στις 13:30 πήραμε ένα τρενάκι που κατεβαίνει στην κοιλάδα του Flam, μετά από μια συναρπαστική διαδρομή με απότομες στροφές και 20 τούνελ. Πρόκειται για το Flam Railway, μια διακλάδωση του Bergen railway στο Myrdal. Δείτε εδώ το σχετικό post.

Το τρίτο κομμάτι της διαδρομής είναι μια κρουαζιέρα από την αρχή του Aurlandsfjord στο Flam, κατά μήκος του Sognenfjord, του μεγαλύτερου και βαθύτερου φιορδ της Νορβηγίας, προς το Bergen. Καταρράκτες, χιονισμένες βουνοκορφές, δάση, χωριά και αντικατοπτρισμοί  σε κάνουν να αγνοήσεις το κρύο και τον αέρα και να παραμείνεις στο κατάστρωμα.

Φτάσαμε στο Bergen στις 20:30 και περπάτησα λίγο στις γραφικές, πολύχρωμες γειτονιές του μέχρι να πάρω το τραμ-τελεφερίκ για το Floyjfell, να δω το ηλιοβασίλεμα και την πόλη από ψηλά.

Την επόμενη μέρα στις 08:00, πήρα ξανά το Bergen Railway για το Oslo, για να κάνω το μέρος της διαδρομής από το  Bergen ως το Myrdal,  που είχα χάσει ερχόμενη. Ήταν σκοτεινά και με ομίχλη, το τέλειο romantic touch σε ένα αξέχαστο ταξίδι.

Φτάσαμε στο Oslo πριν τις 15:00 και παρόλη τη βροχή περιηγήθηκα στις πλατείες του και είδα στα γρήγορα δείγματα της αρχιτεκτονικής του καθώς και έργα τέχνης, χωρίς να παραλείψω τον Edvard Munch, πίνακες του οποίου θα έβλεπα και την επόμενη μέρα στην Tate στο Λονδίνο, όπως και μήνες μετά σε μια έκθεση στη Βιέννη.

Κάντε αυτό το ταξίδι..χρειάζεστε μόνο 2 μέρες! Εναλλακτική πρόταση είναι η ημερήσια “Norway in a Nutshell”: Από το Oslo στο  με τον Bergen Railway, από το  Myrdal στο Flam με την γραμμή Flam, από το  Flam στο Gudvangen με το πλοίο (κάνει το Aurlandsfjord και το Naeoryfjord, το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO), μετά το λεωφορείο μέχρι το Voss, από όπου επιβιβάζεστε πάλι στο Bergen Railway προς Bergen. Μπορείτε να κάνετε και μέρος μόνο της διαδρομής (υπάρχουν πολλά δρομολόγια κάθε μέρα για να εξυπηρετούν κάθε ρυθμό) ή να διανυκτερεύσετε στο Myrdal ή στο Flam και να συνδυάσετε την εκδρομή με σκι, πεζοπορία ή ποδηλασία.

Σε κάθε περίπτωση, κάντε τις κρατήσεις σας απευθείας με τις εταιρίες και όχι μέσω ταξιδιωτικών γραφείων. Χρεώνουν πολύ περισσότερο χωρίς να προσφέρουν κάποια επιπλέον υπηρεσία. Έκλεισα και τα 3 εισιτήρια τρένου στο site της NSB για 38 Ευρώ το καθένα και την κρουαζιέρα με την ακτοπλοική NORLED (αν και είδα μετά ότι παίζουν και άλλες εταιρίες) για 80-85 Ευρώ. Σύνολικά λιγότερο από 200 Ευρώ, που είναι πάμφθηνο για Νορβηγία και πάμφθηνο σε σχέση με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις που πήρα μαζί μου φεύγοντας.

 

 

One Comment Add yours

  1. J says:

    Λόγω της απίστευτης επισκεψιμότητας που έχει το συγκεκριμένο post, του ενδιαφέροντος και των ερωτήσεων που δέχομαι καθημερινά σχετικά με την διοργάνωση του ταξιδιού…και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κάποιοι αναγνώστες με τις κρατήσεις…και επειδη οι επόμενοι μήνες είναι η καταλληλότερη εποχή για αυτήν την διαδρομή…ενημερώνω οτι αναλαμβάνω τη διοργάνωση του ταξιδιού σας με αμοιβή από 20 Ευρώ το άτομο (2-5 άτομα) ή 30 Ευρώ για solo traveler. Πληρωμή μέσω Paypal ή σε κατάθεση σε λογαριασμό της Πειραιώς. Θα λάβετε αναλυτικές αποδείξεις στο όνομά σας με το ακριβές κόστος όλων των κρατήσεων.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s