Καλαμπάκα – Βενέτικος – Σιάτιστα – Μετέωρα

Παραμονή Χριστουγέννων 2016 ανηφορίσαμε από Αθήνα με προορισμό την Καστοριά, τις Πρέσπες και το Νυμφαίο (σχετικό post εδώ). Εκμεταλλευτήκαμε την περίσταση και τα 500χμ που έπρεπε να διανύσουμε μέχρι την Καστοριά, κάνοντας στάσεις σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία για ξεκούραση, φαγητό και βόλτες..

Και στο πήγαινε και στο γυρισμό σταματήσαμε για φαγητό στην Καλαμπάκα δείτε άλμπουμ εδώ, στο νομό Τρικάλων. Συμπαθητική πόλη, στους πρόποδες των Μετεώρων, με ωραίες πλατείες και cafe.

Κάτσαμε στο Elysee cafe στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Ζεστή ατμόσφαιρα, ιδιαίτερη διακόσμηση (ακόμα και στις τουαλέτες) και ωραία γλυκά.

Γραφική η παλιά πόλη με παραδοσιακά σπίτια, κάποια χτισμένα ακριβώς δίπλα στους βράχους των Μετεώρων και το βυζαντινό ναό της Κοιμίσεως της Θεοτόκου, χτισμένο σε ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα, με εντυπωσιακό εσωτερικό, όπου δυστυχώς απαγορεύεται η φωτογράφηση.

Kalampaka2

Ανεβαίνοντας από Καλαμπάκα προς Καστοριά, κάναμε μια στάση στον Βενέτικο, παραπόταμο του Αλιάκμονα, στο σημείο που περνάει τα όρια των νομών Τρικάλων και Γρεβενών. Ευτυχώς υπήρχε καλή σήμανση 🙂

Venetikos13

Εντυπωσιακό θέαμα (και σπάνιο φαινόμενο από οτι γράφτηκε εκείνες τις μέρες), τα παγωμένα νερά. Το ποτάμι είχε σταματήσει τελείως να κυλάει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών (-10 βαθμοί).

Venetikos3

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες. Αξίζει σίγουρα επίσκεψη και την ‘Ανοιξη για πεζοπορία ή ακόμα και rafting για τους πιο fit. Το γραφείο οικοτουρισμού Βόρειας Πίνδου Overland διοργανώνει 2ωρη κατάβαση με συνοδό στα 50-60 Ευρώ μαζί με τον εξοπλισμό, γεύμα και επιστροφή.

Eπιστρέφοντας, 50χμ από την Καστοριά (πολύ μικρή παράκαμψη, 6χμ περίπου από τον δρόμο προς Αθήνα), στο νομό Κοζάνης, η Σιάτιστα. Παραδοσιακά σπίτια και καφενεία, λαογραφικό μουσείο…must ο ναός της Αγίας Παρασκευής (δείτε εδώ άλμπουμ), με δωρεάν ξενάγηση απο νέους της περιοχής και εντυπωσιακή αγιογράφηση. Είναι γνωστός για την κρύπτη του που χρησιμοποιούσαν ως κρυψώνα από τους Τούρκους αλλά ίσως και ως κρυφό σχολειό…αλλά και για τον γυναικωνίτη! Εδώ γίνονταν (και γίνονται ακόμα;) και οι βαφτίσεις απουσία ακόμα και του πατέρα!!

Τελευταία στάση τα Μετέωρα (περισσότερες φώτο εδώ), όπου χαζεύαμε την πόλη της Καλαμπάκας από ψηλά και τους βράχους ηλικίας 60εκ χρόνων…

Meteora9Meteora15

…παρέα με την ξαδέρφη μου που ήταν μόλις λίγων ημερών έγκυος στο πρώτο της παιδί, αλλά ακόμα δεν το γνώριζε και φωτογράφιζε αμέριμνη πέτρες..και άλλες φίλες, θαμώνες της περιοχής 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s